By Nel

Op zoek naar ontspanning

Felicia (15) skeelert elke avond op het plein. Met een koptelefoon op rijdt ze twee uur lang haar rondjes. Als ze op een muurtje op adem komt, stuurt ze snel een berichtje. Ze heeft een geblondeerde haarlok, een beugel met blauwe brackets en oorbellen in de vorm van een kruisje. Felicia zit in het derde jaar van het vmbo groen en wil na haar eindexamen door naar het mbo waar ze de opleiding dierverzorging gaat doen met als doel trimster te worden. ‘Ik zit al sinds mijn negende op synchroonzwemmen’, vertelt ze. ‘Tijdens corona stopten de lessen en kregen we alleen online-oefeningen. Ook school ging grotendeels via de computer. Ik zag mijn vrienden en vriendinnen nauwelijks en zat de hele dag achter het scherm. Als je dan ook nog eens hard moet werken om alles te begrijpen, kost dat veel stress. Dus ging ik op zoek naar ontspanning. Het werd skeeleren. Nu doe ik dat zes keer per week. Vaak stuur ik een gek filmpje naar mijn vriend die in Brabant woont. Als ik onderuitga bijvoorbeeld, want het gaat ook wel eens fout. Soms komt er hier iemand langs om een praatje maken. Laatst zei een meneer dat hij bewondering had voor mijn doorzettingsvermogen en dat ik alle geluk van de wereld verdiende. Daar ben ik best trots op. Wat ik belangrijk vind? Dat mensen stoppen met oordelen. Het gaat om je innerlijk, niet om hoe je eruitziet of wat je doet.’ Ze kijkt op haar smartphone. Het is tijd om op te stappen.

Foto: Jetty Roedema