By Nel

Popcornbui en pieletuutsje

Popcorn heb ik altijd met filmkijken geassocieerd, maar sinds vorige week weet ik dat het ook uit de lucht kan vallen. Popcornbuien komen niet uit een snoepkanon, maar zijn hevige buien die in de zomer plotsklaps en op één plek ontstaan en waaruit als het even tegenzit hagel klettert. Dus werden feestjes afgelast en stonden muziekliefhebbers tot aan hun enkels in de modder. Popcornbui is overigens een geweldig scrabblewoord evenals pastapaniek, plogger en pieletuutsje. Mijn ouders zouden het geweldig hebben gevonden. Nog zie ik hen met een spelbord, rekje en een zak met letterblokjes aan tafel zitten. Er werd fanatiek gescrabbeld. Wie de hoogste score had ging met de eer strijken. Het was een heel gedoe, want er werden voortdurend niet-bestaande woorden verzonnen. Vooral mijn vader was daar goed in. Dan riep mijn moeder dat het niet eerlijk was en werd het woordenboek erbij gehaald. Stond het woord er niet in dan hield mijn vader met een stalen gezicht vol dat het woord echt bestond maar dat de samensteller van het woordenboek niet met zijn tijd was meegegaan. Uiteindelijk haalde óf mijn vader óf mijn moeder bakzeil en begon de pret opnieuw. Voor de scrabbel- en wordfeudfanaten onder ons: popcornbui is minimaal 24 punten, pastapaniek 19, plogger 16 en pieletuutsje spant de kroon met 28 punten. Pastapaniek: in Italië ontstaan door de prijsstijging van de deegwaren. Een plogger is een jogger die tijdens het hardlopen gewapend met grijparm en vuilniszak zwerfafval opruimt. Een pieletuutsje is Maastrichts voor condoom. Maar die telt alleen mee in de Limburgse scrabblevariant.