By Nel

Zij waren mijn redding

‘Vorig jaar zomer liep ik vast. Ik dacht nog: “dat overkomt mij niet”. Wel dus. Een psycholoog bood de helpende hand.’ Een half jaar na de dood van haar man gaat Vanessa (41) via Google op zoek naar lotgenoten en stuit ze op een groep jonge mensen die in dezelfde situatie zit. ‘Zij waren mijn redding. Er waren er dus meer zoals ik. Ik was niet gek! Het is een soort niche-club waar niemand bij wil horen, maar waar je ongelooflijk veel aan hebt. Want je leeft opeens in een soort parallelle wereld die je voorheen niet kende en waarin je alles opnieuw moet uitvinden. Ik moest op zoek naar een nieuw normaal.’ 
In 2011 ontmoet ze op een feestje in Haarlem de Oegandese David. Vanessa weet het meteen: ‘het was liefde op de eerste dans, dit was de man waar ik mee verder wilde.’ 
Het stel trouwt, krijgt drie kinderen en vertrekt in 2015 naar Oeganda. Alles loopt voorspoedig tot haar man in mei 2017 buikklachten krijgt en bloed plast. Na veel onderzoeken en een heftige operatie, is er vier maanden later een diagnose: nierkanker. Omdat er veel uitzaaiingen zijn, belandt David meteen in een palliatief traject. ‘We vonden een kankercentrum, maar ja, het blijft wel Afrika hè’, zegt Vanessa. ‘Chemo is niet altijd voorradig en in het ziekenhuis is niet altijd stromend water.’ Krap twee maanden later overlijdt David. Vanessa is dan hoogzwanger van hun vierde kind. 
Na de uitvaart gaat het gezin terug naar Nederland. Vanessa bevalt van haar jongste kind en gaat in de overlevingsstand. Een huis zoeken, eten kopen en koken, de verzorging en opvoeding van haar kinderen; het is een hele klus. Vanessa: ‘Nog steeds kan ik heel snel een muur optrekken als ik een tegenslag te verwerken krijg. Dat gaat onbewust. Het is een bescherming tegen alle nare gevoelens. In Afrika ben ik harder geworden, je ziet daar dagelijks mensen die het erger hebben dan jij. Toen David overleed bleef mijn eigen verdriet op de achtergrond verstopt. Tot het moment dat ik vastliep en niet meer wist wie ik was. Met hulp durf ik nu mijn eigen leven verder te leven.’

Meer lezen over Vanessa? Klik hier.